Zsoldosné Potó Krisztina – Erasmus továbbképzés Máltán – English Language Development for Teachers and Staff working in Education

Szerző: | 2023. nov. 7 | Erasmus

2023. júliusában az Erasmus+ keretében angol nyelvi kurzuson vettem részt Máltán. Nemzetközi csapatban volt lehetőségem az angol nyelv tanulására, használatára. A délelőtti órákban módom volt  nyelvtani ismereteim bővítésére, a szövegértés és szöveghasználat fejlesztésére. Változatos módszerekkel ismételtük át a konkrét nyelvtani tudnivalókat. Gyakoroltuk párban, csoportban, egyénileg az alkalmazását, majd érdekes szövegek feldolgozásával bővítettük szókincsünket, ismereteinket a fenntarthatóságról, alkalmaztuk a tanultakat.

A napok egy kis ellenőrzéssel kezdődtek, visszajelzésként arról, mit tanultunk meg az előző nap. Ezután az új anyag feldolgozása, majd ismétlése, gyakorlása következett. Ismeretterjesztő szöveget hallgattunk, olvastunk, értelmeztünk. A nyelvtani tudnivalókat a szöveg segítségével gyakoroltuk. Lehetőség volt a gyakori megszólalásra.

Délután egy teljesen más összetételű csoportban kulturális ismeretekre tehettem szert Máltáról, és a csoportba járó más nemzetiségű emberek hazájáról, életéről. Sokat beszéltünk, bemutatókat készítettünk egymásnak, képekről szöveget alkottunk, recepteket értelmeztünk. Gyakorlatias volt az óra, a beszédhasználaton volt a hangsúly.

Különösen annak örülök, hogy bátrabban kommunikálok szóban angolul. A nyelviskolában nagyon figyeltek arra az oktatók, hogy magyar kollégáimmal ne beszéljek magyarul, illetve nem lehettünk párban, vagy egy csoportban a feladatok megoldása során. A feladatok nagy mennyisége, folyamatossága eredményeként nyelvi készségeim jelentősen fejlődtek. Az intenzív oktatás mellett az önálló életvitel megszervezése, a közlekedés, vásárlás, az angol nyelvi környezet nagy hatással volt a nyelvhasználatomra, az angol nyelven történő gondolkodásra. Az idegen nyelvi környezetben az utazás és a szabadidő szervezése során nőtt az önállóságom, és a szervezési készségeim is erősödtek. A tanórák befejezése után minden nap volt lehetőségem kulturális, gasztronómiai ismereteim bővítésére. Lehetőségem nyílt új kapcsolatok építésére is.

 

A tanfolyam mindenképp segítette az EU értékeinek megismerését is. Felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb. Köszönöm az Erasmusnak, hogy lehetőséget biztosított anyanyelvi környezetben a nyelvtanulásra.

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31