Közösségi szolgálat

Az ötven órás közösségi szolgálatról

 

A Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvényben foglaltaknak megfelelően az 50 óra iskolai közösségi szolgálat elvégzése 2016-tól feltétele a rendes érettségi vizsga megkezdésének. A törvény szerint az alábbi területeken végezhető közösségi szolgálat:

 1. az egészségügyi,
 2. a szociális és jótékonysági,
 3. az oktatási,
 4. a kulturális és közösségi,
 5. a környezet- és természetvédelemi,
 6. a katasztrófavédelmi,
 7. az óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös sport- és szabadidős területen folytatható tevékenység,
 8. rendészeti és rendvédelmi szerveknél folytatható tevékenység,

amely a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.

A közösségi szolgálat helyszínén a szolgálattal érintett személy segítése tanítási napokon alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb háromórás, tanítási napokon kívül alkalmanként legkevesebb egy, legfeljebb ötórás időkeretben végezhető.

A közösségi szolgálat helyszíneinek kiválasztásában az iskola nagy választékkal szolgál, indokolt esetben van lehetőség egyéni kezdeményezésekre, melyek során a fogadó szervezet valamely, a fenti célokat szolgáló közhasznú szervezet lehet (állami, önkormányzati, civil, nonprofit szervezetnél, illetve a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezetnél, középiskola magánszeméllyel kötött megállapodása alapján magánszemélynél vagy saját intézményben). Figyelni kell arra is, hogy a közösségi szolgálat az intézményben meghatározott munkaköri feladatok ellátására nem irányulhat. A feladatok megkezdése előtt az iskola és a fogadó intézmény Együttműködési Megállapodást köt, melyben a felek rögzítik a feladatok kereteit, felelőseit. Ez ügyben az iskolai koordinátorral kell felvenni a kapcsolatot.

Iskolánk szorgalmazza, hogy a közösségi szolgálatot mielőbb, lehetőleg a nyelvi előkészítő (9/Kny, 9/Ny) és a 9. osztály idején, ill. a nyári szünetekben végezzék el a diákok, tekintettel a későbbi években a fokozott leterheltségre. A 12. évfolyamon csak nagyon alapos indokkal, igazgatói engedéllyel lehet közösségi szolgálatot végezni.

A közösségi szolgálat megkezdésének feltétele a jelentkezési lap kitöltése, melyet az osztályfőnököktől lehet kérni, ill. a lap aljáról letölthető. A jelentkezési lapon csak területeket kell megjelölni, ill. egyes programokra, szervezetekhez külön jelentkezési lapot kell kitölteni.

Az elvégzett órák regisztrálása a közösségi szolgálati naplóban történik, melyet minden tanuló megkap az iskolában. Az ő felelőssége megőrizni, regisztráltatni az elvégzett tevékenységet a fogadó szervezettel, és félévente az osztályfőnöknek leadni az e-naplóba történő bevezetés céljából. Az adott tanévben elvégzett órák számát a bizonyítvány is tartalmazza.

Néhány példa iskolánk kapcsolataiból, tevékenységeiből:

 • Állandó partnerünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, szervezésükben játszótéri felügyelet, Spar adománygyűjtés, idősotthonok látogatása, hajléktalanok számára kenyérkenés, és még sok egyéb lehetőség adódik.
 • Kapcsolatban állunk több múzeummal, ahol hétvégi, nyári gyermekprogramokban, kulturális fesztiválokon lehet segíteni, ill. az idegenvezetésbe és tárlatrendezésbe is esetenként betekintést nyerni. (Kiscelli Múzeum, Ludwig Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)
 • A Fenyves utcai épületben alsós tanulók korrepetálása folyik rendszeresen, a napközis nevelők és a tanulók visszajelzése is nagyon pozitív. A felső tagozatos diákok tanulásában is lehet segíteni a Pasaréti úti épületben. Kiemelt helyen szerepel gyermekotthonban nevelkedő tanulóink segítése, mentorálása.
 • Karácsony előtti jótékonysági akciót több alkalmmal is szerveztünk a környéki gyermekotthonok számára – kiemelten figyelve az ottani szükségletekre. Diákjaink segítettek az adományok pakolásában, eljuttatásában is, valamint érzékenyítő előadásokat hallhattak az intézmények vezetőitől. Idén is tervezünk hasonló jótékonysági gyűjtést Advent idején.
 • Iskolai feladataink, melyek a közvetlen közösséget segítik, általában népszerűek: segítség tankönyv ill. bútorok pakolásában, szertár rendezésében, nyílt napok, felvételik és egyéb programok lebonyolításában. Keressük még azt a fotózásban jártas tanulót, aki rendezvényeinken a fotózást vállalná.
 • Diákjaink rendezőként, segítőként is részt vehetnek a Kerületi Kaptatón, kerületi szervezésű mezei futóversenyen, diákolimpián és számos egyéb kerületi szervezésű eseményen.
 • Nagy futóversenyeken (Wizzair félmaraton, Spar maraton) önkéntes segítő feladatokra van lehetőség.
 • Kerületi Katasztrófavédelem szervezésében oktatás és gyakorlat, valamint előreláthatólag elsősegélynyújtó tanfolyam és később rendezvényeken ügyeleti feladatok is vállalhatók.
 • A Remete Csemete Alapítvány szervezésében nagyon jó és szerteágazó lehetőségekben vehetnek részt a tanulók: társasjáték-délután animátori feladatok, téli madáretetés, közösségi futás lebonyolítása, Mikulás, stb.
 • Többen érdeklődnek kutyamenhelyeken végezhető közösségi szolgálat lehetőségek iránt, többet is felkutattunk: Tárnoki ebárvaház, Budakeszi állatmentők, Tetovált állatmentők, Kutyával az emberért Alapítvány, Rex Kutyaotthon.
 • Óvodákba is járnak segíteni egyes diákok (pl. Virág Árok, Völgy utcai Ökumenikus, Nagykovácsi Kispatak óvódákkal van megállapodásunk)
 • Erődtér – a II. Kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ kreatív foglalkoztatója is szívesen látja diákjainkat segíteni.
 • és még sok hasonló nagyszerű lehetőség

 

Honlapunkon keresztül is elérhető facebook oldal, mely tájékoztatást ad az aktuális programokról: Közösségiszolgálat SzabóLőrinc

(Aki szeretné látni a posztokat, jelölje ismerősnek, visszaigazolás után látni fogja)

Jelentkezési lap

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
10 júl
2024. 07. 10    
09:00 - 09:15
10 júl
2024. 07. 10    
09:15 - 09:30
24 júl
2024. 07. 24    
09:00 - 09:15
24 júl
2024. 07. 24    
09:15 - 09:30
Events on 2024. 07. 10
10 júl
10 júl 24
Budapest
10 júl
10 júl 24
Budapest
Events on 2024. 07. 24
24 júl
24 júl 24
Budapest
24 júl
24 júl 24
Budapest