Lajtai Ádám – EuroClio 2023 Konferencia Vilniusban a Vilniusi Egyetemen – The Complexity of History: Unpacking the past

Szerző: | 2023. nov. 7 | Erasmus

Vilnius városa gazdag kultúrájával és számos egyetemével kiváló házigazdája egy történelemmel kapcsolatos konferenciának. A város gazdag múltját egyből tetten érhetjük az óváros építészetében és kanyargós macskaköves utcáiban. Résztvevőként lehetőségem volt felfedezni a városban a középkori és modern építészet egyedülálló keverékét, ami igazán emlékezetes élményt nyújtott.
A konferencia remek alkalom volt arra, hogy több mint 100, különböző iskolákból, szervezetekből, egyetemekről érkező történelemtanárral kerüljek kapcsolatba, akik mindannyian nagy szenvedéllyel állnak a történelemtanításhoz. A beszélgetések és a viták felbecsülhetetlen értékűek voltak, valamint örülök, hogy olyan emberekkel találkozhattam, akik számára elengedhetetlen az, hogy a történelem tanítása mellett a gyerekeket kutatásra, érvelésre és dialógusra ösztönözzék, hiszen csak ezeken keresztül vértezhetjük fel a tanulóinkat a jelen és a jövő kihívásaira.
A konferencia során a történelemtanítás számos problémás témájával ismerkedtünk meg, többek között a multiperspektivitással, a közelmúlt eseményeinek történelemként való szemlélésével, a történelem szemantikai problémáival (pl. mit jelent a „felszabadítás” vagy a „megszállás”), a történelmi múltról való megemlékezés és az emlékezetpolitika kérdésével, valamint azzal, hogy mit taníthatunk a diákoknak a jelen konfliktusairól. Ezek a témák átbeszélése bár sok konfliktussal és problémával járt, de mégis szükséges; én pedig azzal a megújult elkötelezettséggel távoztam, hogy a kritikus gondolkodásra, a párbeszédre, valamint a mások felé tanúsított empátiára ösztönözzem a tanulóimat.
A konferencia előadásain kívül lehetőségünk volt arra is, hogy Vilniusban több fontos múzeumot és helyet is meglátogassunk, többek között a litván Nagyfejedelmi Palotát, a Gediminas-tornyot és a Megszállás Múzeumát, amely régebben a litván KBG-központnak adott helyet. Ezek a látogatások mélyebbé és kontextusba helyezték a megbeszéléseinket, és jobban megértettük a történelem összetettségét.
Összességében a 2023-as EuroClio történelemtanárok vilniusi konferenciája fantasztikus élmény volt, amely rengeteg tudással és inspirációval szolgált. Hálás vagyok, hogy részt vehettem rajta, és alig várom, hogy a tanultakat a saját tanítási gyakorlatomban is alkalmazhassam.

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31