Cserfalviné Mészáros Zsuzsanna – Erasmus továbbképzés Regensburgban – Intensivkurs

Szerző: | 2023. nov. 15 | Erasmus

Nagy örömmel készültem erre a kurzusra, hiszen Regensburgba, a világörökség egyik részébe utazhattam. A  városközpontban foglaltunk kolléganőmmel szállást, ahová vasárnap kora délután érkeztünk meg többórás autózás után. Kipakolás után elvittük egy parkolóba az autót, megkerestük az iskolát. Már vasárnap jelentkeznünk kellett. Szívélyes fogadtatás után megkaptuk a heti órarendünket és a szabadidős programok listáját. Rögtön jelentkeztünk is a másnap délutáni városnézésre és a szerdai kastélylátogatásra.
Hétfő reggel várakozással, gyalog indultunk a közeli iskolába. Az ígérteknek megfelelőlen kis létszámú csoportba kerültem. Nem kis meglepetésemre, nem csak én voltam tanár, hanem egy velem egykorú lengyel kolléganő is volt a csoportban. Japán, svájci, orosz, brazil és cseh fiatalok voltak még velünk. Volt, aki németországi egyetemen akart tanulni, volt aki Németországban akart munkát vállalni, de olyan is volt, aki „csak” németül akart tanulni.
A képzésen feleleveníthettem a nyelvtani ismereteimet. Meséken és történelmi témákon keresztül folyt a nyelvoktatás. Sok közös, játékos feladat mellett önálló feladatokat is kaptunk. A napi házi feladatok „fakultatívak” voltak: másnap be lehetett adni, s a tanárnő kijavította. Az órák közti szünetekben más csoportbeliekkel is ismerkedtünk. Az órákon a játékokon keresztül egyre többet tudtunk meg egymásról, egymás országairól.
Sajnos betegség miatt a hétfői idegenvezetéses városnézés elmaradt ugyan, de azért a kinn töltött idő alatt sikerült megismerni a hangulatos Regensburgot, történelmi nevezetességeit. Ebben sokat segítettek tanáraink is, akik ötleteket adtak a szabadidőnk hasznos eltöltéséhez.
A délutáni órákon más tanárnővel, más tanulókkal kerültem egy csoportba. Itt már csak hárman, a második héten öten voltunk. Sok érdekes témán keresztül ( Piroska és farkas meséje, a Barbie film, Bajor specialitások…) sikerült beszédkészségemet fejleszteni. Sőt, jó tippeket is adott a tanárnő, mit kell feltétlenül megnéznünk.
A tanítás után délutánonként bejártuk Regensburgot. Természetesen a nevezetességekhez Németországban a jellegzetes Biergartenek (sörkertek) is hozzátartoznak. Bár nem szeretem a sört, a helyben főzött híres söröket meg kellett kóstolni. A Biergartenek hangulata is egyedi, nem beszélve a helyi ételspecialitásokról. Szerdán délutánonként nem volt tanítás, ekkor vettünk részt az iskola által szervezett programon, a kastélylátogatáson.
Pénteken az előre foglalt idegenvezetéssel az Altes Radhaus-t (régi városháza) jártuk be. A sok történelmi emlék megnézése után különösen élveztem a szombati hajókázást. Egésznapos dunai hajótúrára mentünk Weltenburgba, ahol ma is működik az 1030-ban alapított kolostor. A hajóút nagyon érdekes volt, hiszen végig természetvédelmi területen hajóztunk a legkeskenyebb, még hajózható dunai szakaszon, láttuk a Donaudurchbruch-ot (Duna áttörése). Egész héten nagy meleg volt, így sokan választották a hajókirándulást szombati programnak. Vasárnap autóskirándulásra mentünk Abensbergbe, hogy megnézzük Hundertwasser tervei alapján készült tornyot. Ez a torony a Kuchlbauer serfözdének a tornya. A vezetés közben tudtuk meg, hogy Hundertwasser tervei alapján épült a sörfőzde és a torony, de a kivitelezést már más irányította a tervező halála után. Különleges volt, hogy a sörfőzés megismerése mellett Hundertwasser művészetét is bemutatták.
A második hét is mozgalmas volt. Naponta ½ 4-ig tanulás, beszélgetés az iskolában, majd városnéző programok. Így néztük meg a Neupfarrplatz-t, a tér alatti régi római és középkori zsidó város házainak maradványait, valamint a Dómot. Szerencsékre éppen orgonakoncert volt az egyik este, valamint különleges vezetéssel megismerhettük az egyedi felfüggesztett orgona történetét és működését.
A tanfolyam után még egy pár napot maradtunk, régi barátnőnk Rimbachból átutazott hozzánk. Így ezekben a plusz napokban is gyakorolhattam a német nyelvet.
Sajnos hamar eltelt az idő, hazaindultunk. Még Passauban tartottunk egy kis pihenőt. Megnéztük a Dómot és a 3 folyó összefolyását. Bécsi éjszaka után kicsit fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk haza.
Nagyon örültem, hogy részt vehettem ezen a kurzuson. Anyanyelvi környezetben tanulhattam, barátságos, segítőkész tanároktól egy jó iskolában. Sok élménnyel, tapasztalattal, ötlettel, feltöltődve tértem haza.
Köszönöm a lehetőséget!

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
10 júl
2024. 07. 10    
09:00 - 09:15
10 júl
2024. 07. 10    
09:15 - 09:30
24 júl
2024. 07. 24    
09:00 - 09:15
24 júl
2024. 07. 24    
09:15 - 09:30
Events on 2024. 07. 10
10 júl
10 júl 24
Budapest
10 júl
10 júl 24
Budapest
Events on 2024. 07. 24
24 júl
24 júl 24
Budapest
24 júl
24 júl 24
Budapest