Példaértékű megemlékezés a Holokauszt 80. évfordulójára a PASÁN 

Szerző: | 2024. máj. 10 | Aktualitások

 

Áprilisban Ébner Zsuzsa tanárnő elkötelezett és lelkes szervezésében a gimnázium minden osztálya színvonalas, változatos programok során emlékezett meg a holokauszt áldozataira.

A 9. Kny és Ny tanulói a Holokauszt történetéről szóló bevezető órát követően gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

A 9.a osztály tanulói megnézték a Gólem Színház Szakácskönyv a túlélésért című rendhagyó darabját, majd ezt követően a részt vettek a Haver Alapítvány interaktív foglalkozásán, melynek fő célja az volt, hogy segítsen a diákoknak értelmezni, feldolgozni az előadásban látottakat. A darab Hédi néni életén keresztül mutatta be, hogy milyen is az, amikor a történelem közbeszól, és átír emberi sorsokat. 

A 9. b osztály, hasonlóan évfolyamtársaikhoz, szintén egy mikrotörténeti szálon indult el. Különböző korabeli forrásokon – naplóbejegyzések, fotók, tanúsítványok – keresztül ismerkedtek meg a II. kerületben született mártír költő, Szenes Hanna életével. Majd meghallgatták Garai Róbert színművész tolmácsolásában Hanna Ember című versét, és arról beszélgettek, mi mindent üzen nekik a vers megannyi esztendő távlatából. 

A 10. a osztály a Centropa Alapítvány jóvoltából két kiscsoportos foglalkozáson vett részt. Az egyik iskolai workshop keretében a diákok holokauszttúlélők élettörténetein alapuló kisfilmek kapcsán beszélgettek arról, hogy min mentek keresztül a zsidó családok a 20. században. A másik workshop során pedig Kinszki Imre fotográfus nyomába eredtek. 

A 10. b osztály szintén a Centropának köszönhetően két kiscsoportos workshop során ismerte meg Kinszki munkásságát, illetve a HerStories projekt két emblematikus alakjának Szekeres-Varsa Verának és Katarína Löfflerovának az élettörténetét. 

A 11. a osztály április végén látogatott el Az Élet Menete Alapítvány székházába, hogy a lengyelországi osztálykirándulásuk előtt – mely keretében többek között az auschwitzi tábort is megnézik – egy bevezető foglalkozáson vegyenek részt. 

A 11. b osztály az USC Soá Alapítvány által fejlesztett IWalk applikáció segítségével tett sétát a Cipőknél. A nyilaskeresztesek által elkövetett tömeggyilkosság történetéről a diákok túlélők videóinterjú-részletei nyomán kaphattak árnyaltabb képet. 

A 12. a osztály, a Café Centropa jóvoltából, iskolánkban találkozhatott Sólyom Olga holokauszttúlélővel. A beszélgetést Koch Andrea moderálta. Olga néni mesélt arról, hogy mik történtek vele és családjával a Holokauszt alatt, és hogyan alakult az élete a háború után. A találkozó második felében a diákok kérdéseket tehettek fel Olga néninek.  

A 12. b osztály Az elágazó ösvények kertje című rövildfilmen keresztül ismerkedett meg az egyik igaz ember, Sztehlo Gábor evangélikus lelkész embermentő tevékenységével. A tanulók beszélgettek az idén 50 éve elhunyt Sztehlo által létrehozott gyermekotthonokról és a Gaudiopolisról.

 

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
31 máj
2024. 05. 31    
Egész napos
0,00Ft
Olyan sok a jó program, hogy nem tudsz választani? Legszívesebben megnéznéd mindent? És még a videózáshoz is értesz? Akkor, ez a te állomáson! Ragadd meg [...]
31 máj
2024. 05. 31    
09:00 - 09:45
0,00Ft
Gyertek és röpizzünk együtt! Hozzatok kényelmes ruhát és váltócipőt! Maximum 30 fő. Gimiseknek Tartja: Balzsay Zsuzsa
Events on 2024. 05. 31
31 máj
31 máj 24
31 máj
31 máj 24
Budapest