Nagy erdélyi körutazás barangolás Szászföldön és Székelyföldön

Szerző: | 2022. jún. 20 | Határtalanul

Beszámoló

Határtalanul program

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

Nagy erdélyi körutazás barangolás Szászföldön és Székelyföldön

HAT-20-01 Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

 

2020-ban sikeresen pályáztam osztályommal az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett  Határtalanul Program tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázaton, amelynek keretében egy öt napos erdélyi körút megszervezésére kaptunk lehetőséget. Sajnos a Covid helyzet miatt nem tudtunk elutazni Erdélybe a következő évben, viszont szerencsére a pályázati összeg felhasználási idejét meghosszabbította a Bethlen Gábor Alapítvány, így idén –2022. május 16 – 20 között – lehetőségünk nyílt az utazásra. Összesen 20 diák és 2 kísérőtanár- Mecseki Szilvia tanárnő és jómagam- vett részt az utazáson, melyet a Csillagösvény Utazási Iroda szervezett meg nekünk. Velünk tartott Tánczos Erzsébet idegenvezető is.

Tanulmányi kirándulásunkat előkészítő tevékenység előzte meg, melynek során diákjaim felkészültek az útra. Áttekintettük a kirándulás állomásait: a gyerekek kaptak egy-egy olyan erdélyi települést, amit utunk során meglátogatni terveztünk, és azokról kellett egy kiselőadást tartaniuk a többieknek.

  1. nap: Budapest -Arad – Marosillye – Déva

Reggel 6 órakor indultunk Budapestről. Első állomásunk Arad volt, ahol megnéztük a Szabadság-szobrot, majd a Városházán egy kedves, ott dolgozó hölgy vezetett minket körbe. Kicsit barangoltunk a városban, majd folytattuk az utunkat.

Marosillyére mentünk, ahol meglátogattuk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőhelyét, és egy interaktív történelemórán vettünk részt. Informatív, izgalmas és tanulságos előadást láthattunk, a gyerekek beöltözhettek korhű ruhákba is.

Innét robogtunk is tovább Dévára a Szent Ferenc Alapítványhoz, ahol bepillanthattunk az ott élő gyerekek életébe, megismerhettük mindennapjaikat. Egy nagyon helyes lány, Annamari mesélte el nekünk, hogy hogyan élnek, mivel foglalkoznak. Érdekesnek találták a gyerekek az ottaniak Magyarország iránti tiszteletét, szeretetét, illetve azt, hogy milyen fontos az ott élőknek a magyar kultúra megőrzése. A szállás felé elhaladtunk a híres Déva vára mellett is. Első esténket egy mesebeli szálláson töltöttük, ahol a házigazdák meleg étellel, puha ágyakkal és szívélyes fogadtatással vártak bennünket.

  1. nap: Nagyszeben – Törcsvár – Brassó – Sepsiszentgyörgy

A második napot városnézéssel indítottuk Nagyszebenben, vagyis Hermannstadtban, amely a szászság legfőbb városa, és 2009-ben Európa Kulturális Fővárosa is volt. Bevehetetlen falakkal körülvett belvárosa, Közép-Európa legnagyobb középkori főterével, teljes épségben vészelte át a történelmi korok viharait. Meglátogattuk a Kis-, Nagy- és a Huet piactereket, megnéztük a híres várostornyát, és átmentünk a Hazugok hídján, ahol mindenki baj nélkül átkelt.

Utunk Törcsvárra, a káprázatos szász határvárhoz vezetett, ahol a Nagy Lajos király parancsára emelt csodaszép várat néztük meg, amelyet azért építettek anno, hogy az ide helyezett őrséggel visszaverhessék a Törcsvári-szoros útján gyakorta betörő, zsákmányra éhes havasalföldi csapatok támadását. Jelenlegi berendezését Mária királynő átalakításainak köszönheti, ugyanis ő a két világháború közötti időszakban középkori várból királyi nyaralóvá alakította. Itt megemlékeztünk arról, hogy amikor II. Rákóczi György harmadszorra is Erdély fejedelme lett, Mikes Mihály seregével éjjel váratlanul megjelent a vár alatt, székely katonái megmászták a falakat, és Törcsvárt elfoglalták.

Harmadik állomásunk Brassó volt, ahol megtekintettük Közép-Európa egyik legnagyobb gótikus templomát, a Fekete-templomot, majd megkerestük Európa egyik legkeskenyebb utcájának elismert Cérna-utcát, és a gyönyörűen felújított, szász és magyar történelmi nevezetességeket elénk táró tágas főteret. Sajnos elkezdett esni az eső, így rövidebb sétát tettünk, mint ahogyan terveztük. Ezután Sepsiszentgyörgyön megkerestük a szállásunkat, és megvacsoráztunk. 

  1. nap: Prázsmár –Szent Anna tó-Csíkszereda

A harmadik napot Prázsmáron kezdtük, ahol meglátogattuk az UNESCO világörökség részeként elismert erődtemplomot. A három várfallal körülvett erődítmény veszély esetén a teljes falu lakosságának menedéket nyújtott akár több hónapra is: itt tárolták az élelmet, és az erőd falain belül működött az iskola és a templom is.

Ezt követően látogatást tettünk Székelyföld leggazdagabb skanzenjében, a Haszmann Pál

Múzeumban. A nagy kapun belépve az udvarra, szemünk elé tárult egy gyönyörű park, közepén a nemesi udvarházzal, kúriával, tőle jobbra a szabadtéri múzeum, beépített, eredeti bútorzatú székely házakkal. A legendás alapító, az idén elhunyt Haszmann Pál leánya mutatta be nekünk az itt fellelhető kincseket. Az idegenvezetés után a gyerekek a parkban szaladgáltak, élvezték a mozgást a buszban töltött hosszú idő után.

Innét a Szent Anna-tóhoz mentünk, amely egy krátertó az Erdélyi Csomád-hegység kialudt vulkáni kráterében. Körbesétáltuk a csodaszép tavat, kicsit tartva attól, hogy medvékkel is találkozunk. Szerencsére nem így történt, és a túrát egy ízletes, igazi erdélyi kürtőskaláccsal fejeztük be a tó partján.

A nap utolsó állomása Csíksomlyó volt, ahol felkerestük a csíksomlyói kegytemplomot. Itt éppen misét tartottak, ami sok gyerekre nagyon nagy hatással volt. Innét ellátogattunk a somlyói borvízforráshoz, majd a vállalkozó szellemű gyerekekkel megmásztuk a Kálvária dombot, ahol a Keresztút 14 stációja látható 1868-as kőkeresztekkel jelölve. Ez a Salvator kápolnához vezető zarándokút is egyben, mely a nyeregbe visz, ahonnan gyönyörű kilátás tárult elénk a Csíki-medencére. Innen a Barátok feredőjét is érintve sétáltunk le a kegytemplomhoz és a mellette álló, impozáns ferences kolostorhoz.

  1. nap: Gyimesbükk – Székelyudvarhely- Szejkefürdő

Gyimesbükk a Tatros felső szakaszán, a Gyimesi-szoros alsó kijáratánál, az ezeréves határon fekszik. A Rákóczi-vár romjai alatt, néhány méterre a régi román-magyar határtól áll a hajdani Magyar Királyi Államvasutak egyik legkeletibb, 30. számú vasúti őrháza, ahol egy idős bácsi tartott nekünk egy rövid idegenvezetést. Trianonról is megemlékeztünk, megbeszéltük, hogy a békeszerződés hogyan változtatta meg Magyarország határait, és ennek milyen gazdasági, társadalmi következményei lettek. Az ezeréves határon megismertük a tatárbetörések történetét is, valamint a 2. világháború eseményeit és a Sebő Ödön vezette 32-es határvadász zászlóalj hősies helytállását is.

Átellenben a karanténba helyezett, fertőzésgyanús határátlépők számára épült Kontumáci kápolnához is felkapaszkodtunk, majd egy rövid buszozás után tartottunk egy fotószünetet a csíkszépvízi víztározónál.

Innét Székelyudvarhelyre utaztunk, ami egy 95%-ban magyarlakta város. A gyerekek számára nagyon érdekes volt, hogy bár nagyon messze voltunk Magyarországtól, itt mégis mindenki magyarul beszélt. Megnéztük a város szép főterét és környékét, meglátogattuk Orbán Balázs síremlékét, megnéztük a turul madaras milleniumi emlékművet és a Nemzeti szoborparkot is. A gyerekek nagyon örültek a szabadidőnek is, ami alatt szabadon kószálhattak a városban, átérezve, hogy milyen is otthonunktól több száz kilométerre úgy érezni magunkat, mintha egy másik Magyarországon lennének.

Székelyudvarhely után Szejkefürdőn álltunk meg, ellátogattunk Orbán Balázs sírjához, melyhez székelykapuk során át gyalogoltunk fel a hegyoldalba. Orbán Balázs bejárta Székelyföldet, eljutott minden településre, várromhoz, természeti ritkasághoz. Szorgalmasan jegyzetelt, fényképezett, és munkája eredményeként 1868–1873 között hat kötetben kiadta fő művét A Székelyföld leírását, mely azóta is egyedülálló alkotás Székelyföldről történelmi, régészeti, természetrajzi és népismereti szempontból. Innét Farkaslakára mentünk, ahol elfoglaltuk szobáinkat, majd megvacsoráztunk. 

  1. nap: Fehéregyháza- Segesvár – Budapest

Az ötödik nap korán keltünk, egy gyors reggelit követően már 8 órakor a buszban ültünk és robogtunk Fehéregyházára, ahol koszorút helyeztünk el az Ispánkútnál, Petőfi Sándor feltételezett elestének helyszínén.

Utolsó állomásunk a csodaszép Segesvár volt, ahol bejártuk a várfalakkal és bástyákkal körülölelt történelmi városközpontot, amely 1999 óta világörökségi oltalom alatt áll. Az óratornyot sem hagytuk ki természetesen, amely a város jelképe és egyik legismertebb műemléke.

Mikor végeztünk a városnézéssel, visszaültünk a buszba, és pár rövid egészségügyi szünettől eltekintve meg sem álltunk Budapestig. Fáradtan, de tele élményekkel érkeztünk haza.

A program lezárása

Pár nappal hazatérésünk után, május 25-én a Határtalanul! pályázat keretében, a Magyarság Háza által szervezett filmvetítésen vettek részt a gyerekek az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Törpének lenni egy óriásoknak szánt világban című filmet néztük meg, ami egy korlátozott mozgásképességű fiatal erdélyi lány életét mutatta be annak minden szépségével és nehézségével.

A következő napokban 1-1 osztályfőnöki óra keretében a gyerekek párban az átélt élményeikből és az út során szerzett tapasztalataikat felhasználva készítettek prezentációkat, melyeket az Összetartozás Napja keretében a többi felsős osztályban bemutattak, és válaszoltak a felmerült kérdésekre.

Az intenzív program alatt és az azt követő munkában a gyerekek is jól elfáradtak, de a megszerzett élmények és új ismeretek, illetve a határon túl élő magyarság egy kis részének megismerése feledtette ezt.

 

Hofer Ágnes és Mecseki Szilvia

 

 

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
27
28
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
29 jún
2022. 06. 29    
09:00 - 09:20
29 jún
2022. 06. 29    
09:20 - 09:40
13 júl
2022. 07. 13    
09:00 - 09:20
13 júl
2022. 07. 13    
09:20 - 09:40
27 júl
2022. 07. 27    
09:00 - 09:20
27 júl
2022. 07. 27    
09:20 - 09:40
Events on 2022. 06. 29
29 jún
29 jún 22
Budapest
29 jún
29 jún 22
Budapest
Events on 2022. 07. 13
13 júl
13 júl 22
Budapest
13 júl
13 júl 22
Budapest
Events on 2022. 07. 27
27 júl
27 júl 22
Budapest
27 júl
27 júl 22
Budapest