Izlandi vendégeink voltak

Szerző: | 2019. okt. 14 | Aktualitások

 

Október 5-12. között Erasmus+ KA2 projekt keretében 8 izlandi diák és 2 tanár vendégeskedett iskolánkban. Az izlandi tanulókat iskolánk diákjai (10.a és b valamint 12.b osztályosok) látták vendégül.

A „Wasser, Schatz der Natur” elnevezésű projekt munkanyelve a német nyelv, témája a két ország geotermikus és vízenergia hasznosítása. A program összeállításakor igyekeztünk kultúránk megismertetését összekapcsolni fő témánkkal, a vízzel.

Először iskolánkkal ismerkedhettek meg vendégeink, majd tanulóink prezentációival, melyeket magyarországi geotermikus energia felhasználásáról, illetve a vízerőműveinkről készítettek. Nem maradhatott el a témához kapcsolódó kémia, illetve fizika órák látogatása sem.

Kirándulásaink is a fő témára fókuszáltak: hétfőn budapesti sétahajózás, kedden az esztergomi városnézés után a Duna-Múzeum, a „Te mekkora lábon élsz?” múzeum-pedagógiai foglalkozás és egy interaktív kiállítás megtekintése volt. Az interaktív kiállítás a vízenergia hasznosításának és a dunai hajózásnakt örténetét, a Balaton élővilágát és a vízszennyezés környezeti hatásait mutatta be. Szerdán Budapest nevezetességeit néztük meg, majd a Széchenyi-Gyógyfürdőben kaptunk tájékoztatást a Széchenyi Gyógyfürdő – Fővárosi Állatkert – Főtáv közös projektjéről. Csütörtökön Hévízre látogattunk, ahol szakmai vezetéssel ismerkedtünk a Tófürdővel. Pénteken néhány kvíz után (az előző programokról) a Szemlő-hegyi barlang (a termálvíz alakította ki) megtekintése zárta a programot.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani tanulóink családjainak, akik a vendég diákok elhelyezésében segítettek.

Köszönjük a Hévizi Tófürdő és a Széchenyi Gyógyfürdő vezetőségének, hogy lehetővé tették számunkra a fürdők megtekintését, szakszerű kalauzolásukkal sok érdekes információhoz juttatták tanulóinkat.

Mind az izlandi és a magyar tanulók, mind a vendég tanárok visszajelzései alapján egy nagyon sikeres hetet zártunk. Vendégeink rengeteg kulturális élménnyel, plusz tudással (fizika, magyar történelem, német nyelv) utaztak szombaton haza.

A projekt márciusig online munkával folytatódik, majd mi látogatunk Izlandra.

Projektünk honlapja: https://2019wasser.wixsite.com/erasmusplus

 

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5