Folkestone-ban jártunk

Szerző: | 2019. márc. 27 | Aktualitások

Február 11-én 9 diákkal és 2 tanárral elindultunk Angliába, ahol az Erasmus+ KA2 programnak köszönhetően 1 héten keresztül felfedezhettünk néhányat Anglia látványosságai közül, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik. Ebben partneriskolánk volt a folkstone-i Earlscliffe. Egy éves projektünk címe: Making UNESCO World Heritage Sites Appealing to the Young.

Első nap három óra körül érkeztünk meg London repülőterére, majd egy másfél órás út után Folkstone-ba, ahol az iskola és a szállásunk is volt. Ezután elindultunk felfedezni ezt a gyönyörű kisvárost. Lesétáltunk a tengerpartra, ahol csatlakozott hozzánk két ismerős angol diák és megmutatták a város többi részét is.

A második nap az iskolában telt, ahol megismerkedhettünk az angol tanítási rendszerrel egy-egy tanóra keretében. Volt, aki marketingre, volt, aki biológiára ült be, és mindenki nagyon élvezte az órát. Biológia órán például kísérleteket végezhettünk. Majd az angol diákok Canterburyről tartott prezentációja után beszálltunk egy kisbuszba, és elindultunk az anglikán egyház érseki központjába.  A kisvárosban megtekintettük a katedrálist és több kis templomot.  Ezután kaptunk két és fél óra szabadidőt, melyre az angolok játékos kincskeresést szerveztek. Kaptunk képeket, a rajtuk szereplő helyszíneket meg kellett keresnünk a városban, és csoportfotókat készíteni róluk. A győztes csoport, aki a legtöbb képet készítette, ajándékot kapott.

Harmadik nap London volt a célállomás. Az iskolából gyorsvonattal 45 perc alatt megérkeztünk Londonba. Első állomásunk a Tower volt, ahol idegenvezető segítségével minden egyes helyszínt megtekintettünk. Láthattuk a királyi ékszereket, sok szép épületet, és megtudtuk, hogy régen ez egy királyi pénzverde, börtön és állatkert is volt. Ezután elsétáltunk a Trafalgar térre, ahol megtekintettük Nelson admirális híres szobrát. Innen a Saint James’s parkon keresztül elsétáltunk a Buckingham palotáig, ahol megtekintettük az őrségváltást. Innen egy piros Double Decker tetején elmentünk egészen a Covent Gardenig, ahol szabadidőt kaptunk, és az angol barátainkkal elsétáltunk a China Townba, majd egy finom vacsora mellett jókat beszélgettünk. Este visszatértünk Folkstone-ba.

Negyedik napi utunk Greenwichbe vezetett. A kikötőben a Cutty Sark nevű híres hajó fogadott minket, amely Indiából érkezett és fűszereket és teát szállított. Megtekintettünk a Queen’s House-t, ahol láttuk a leghíresebb I. Erzsébetről készült festményt. Kiderült, hogy a világon három ilyen festmény is van, viszont nem tudjuk, hogy melyik az igazi, mert mindegyik másképp ábrázolja a spanyol armada legyőzését. Ezután felsétáltunk az obszervatóriumhoz, ahol a világ nyugati és keleti féltekéjét elválasztó híres nulladik hosszúsági vonal található. Egyik lábbal nyugaton, másikkal keleten több fényképet is készítettünk. A délutánt a londoni Oxford Streeten töltöttük, ahol másfél óra keretén belül vásároltunk és nézelődtünk. Folkstone-ban a Common Room közösségi térben az angolokkal biliárdoztunk.

Az ötödik nap ismét az iskolában telt. Beültünk a kémia terembe, ahol közösen az összes magyar diák egy prezentáció keretében bemutatta az egész hetet. Miután ezzel elkészültünk, az iskolai megbeszélésen felváltva adtuk elő a napokat és élményeinket. Majd az egyik angol diák anyukája nyomtatott nekünk térképet és fényképeket, hogy miket érdemes megtekinteni Folkstone-ban. Persze a mi diákjaink is szívesen nézelődtek, de egy idő után úgy döntöttünk, hogy lemegyünk a tengerpartra, ahol szép fényképek készültek és leültünk közösen beszélgetni, majd elindultunk a mólóhoz, ahol a Folkstone feliratot és a világítótornyot is találtuk. Ezek után beültünk egy étterembe, ahol fish and chipset ettünk és beszélgettünk. Majd visszamentünk az iskolába, ahol ebéddel vártak minket. Aztán a közös szobában zongoráztunk, pingpongoztunk, biliárdoztunk és beszélgettünk.

Hatodik nap Doverbe indultunk, ahol megtekintettük a sziklakórházat és a doveri várat. Ezek után bementünk a városba, ahol kis idő múlva találkoztunk a tanárokkal és visszatértünk Folkstone-ba. Ott még egyszer körbejártuk a várost, megvacsoráztunk az iskolában a helyi gyerekekkel és a közös szobában angol diákokkal biliárdoztunk és beszélgettünk, majd lementünk a helyi boltba bevásárolni, utána visszatértünk a szállásra, a társalgóban zenét hallgattunk és sajnáltuk, hogy másnap már indulunk is vissza.

Hetedik nap felkeltünk, a szálláson megreggeliztünk, majd kaptunk szabadidőt, amikor még utoljára bejártuk a várost és fél 12-kor már várt is minket a busz, és mentünk a repülőtérre. Este nyolc óra felé megérkeztünk a budapesti repülőtérre, ahol szüleink már nagyon vártak bennünket.

Nagyon szépen köszönjük az iskolának és az Erasmus+ programnak, hogy ez az egy hetes program létrejöhetett, és hogy ennyi élménnyel gazdagodhattunk.

írta: Böjtös Daniella

További információk a projektről:

https://szlierasmus.wixsite.com/unesco

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Events on 2023. 01. 27