FÖCIK versenyen a 11.b csapata

Szerző: | 2021. nov. 28 | Aktualitások

A 11.b osztály csapata, Takács András tanár úr felkészítésével, az I. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Versenyen 10. helyezést ért el.
Iskolai kereteken messze túlmutató tanulmányi munkát fektettek a versenybe, amelyen eredményesen szerepeltek. A verseny során Szabós Elit néven öregbítették iskolánk hírnevét, bizonyították prezentációs-szónoki rátermettségüket, s mutatták meg, hogy az SZLI színvonalas képzést nyújt tanulóinak.
A versenyre való felkészítő alkalmakon lelkiismeretesen megjelentek, szabadidejüket, anyagi forrásaikat nem kímélve tették meg a tőlük telhető legtöbbet, átérezve az iskolánk idei mottóját; Simply do Your best!.

Ez a cikk a kalandjaikról számol be az idén először megrendezett Föcik verseny kapcsán:

Először is szeretnénk megköszönni a lehetőséget Takács András Tanár Úrnak, nélküle a verseny létezéséről sem tudtunk volna. Az első 3 forduló online zajlott, különböző képekről kellett információkat felelevenítenünk.

Ezután izgalmasabb feladatot kaptunk, hiszen egy filmet kellet készítenünk. Mi úgy döntöttünk, hogy a visegrádi várról készítünk felvételt, így egyik nap suli után útnak is eredtünk. Gyönyörű tájon, kanyargós úton majdnem elértünk a célunkig, de sajnos az utolsó kanyarban feladta a szolgálatot az autó. Azon a helyen nem volt jó döntés megállni, így elhatároztuk, hogy 2-en áttoljuk az autót egy 3 sávos úton, nagy meglepetésünkre nem sikerült, de szerencsére egy fiatal pár segített. Kárpótlásul láttunk 3 db vadiúj Ferrait, épp egy találkozóra tartottak. Pár óra kényszerszünet után a várban voltunk. Az volt a tervünk, hogy ledrónozzuk a környéket, de hatalmas volt a szél, úgyhogy reménykedve a drón képességeiben, felengedtük. Úgy voltunk vele, hogy egy működésképtelen kocsi mellé már 2 elszállt drón úgysem oszt-szoroz. Hamarosan megjelent egy biztonsági őr, aki elég érdekes módon – sassal védte a környéket. Természetesen nem akartuk, hogy a madár levadássza a mi madarainkat, így kevés felvétellel ugyan, de sikeresen tértünk haza. Ezután következett a szerkesztési szakasz. Nagyjából 20 óra vágás után, de készen lett a videó. Mint kiderült, hiába volt jó minőségű a végeredmény, a feladatot félreértelmeztük, úgyhogy a vártnál kevesebb ponttal zártuk a kört.

Jött az értesítés, hogy csapatunk bejutott a top 10-be, így hivatalosak voltunk az élő fordulóra.

Ez pár hete történt, úgyhogy kezdetét vehette az intenzív felkészülés. Tankönyvről tankönyvre, a szakirodalomat szorgosan olvasva jutottunk el a szilárd föcitudás talajáig. El is jött a nagy nap, egy gyönyörű palotában voltunk, ahol többek közt találkozhattunk egy seregvezetővel, talpig díszöltözetben. A MOL-tól, és számos egyéb támogatótól érkeztek képviselők. A szervezés elképesztő minőségű volt, óramű pontosan haladt a verseny menete, egy saját alkalmazást is írtak az egyik versenytípus miatt. Itt a csapatok véletlenszerűen voltak felosztva, pechünkre egy olyan triót kaptunk ellenfélként, akik a földrajzért kelnek, fekszenek, így túl sok esélyünk nem volt a győzelemre. Gyakori jelenség volt, hogy a műsorvezető 3 szóig jutott a kérdésével, érkezett tőlük a helyes válasz. Ez minden részfeladatban jelenség volt: képfelismerés, ki a gyorsabb…Így összesen 7 óra csata után véget ért a verseny, sajnos csapatunk nem jutott be a top 3-ba.

Viszont nem csüggedtünk, hiszen elhalmoztak ajándékokkal: mindegyikünk kapott fejenként 2 dombornyomott térképet, egy életre elegendő földrajzzal kapcsolatos könyvet, és egyéb apróságokat. A legfontosabb ajándékot, a verseny során megszerzett sok kalandot, örömet, nevetést viszont mi adtuk magunknak.

Bíró Dávid, Körmendy-Rácz Bence, Kiss Dániel

Gratulálunk,fiúk!

Naptár

hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
vasárnap
h
k
s
c
p
s
v
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Events on 2023. 01. 27